Een dispuut is een verticaal verband waar leden uit verschillende jaarlagen binnen de Vereniging op donderdag samen komen. Ze hebben een eigen identiteit en doelstelling die ze uitdragen aan de rest van de Vereniging. Ook organiseren ze hun eigen activiteiten en feesten. Halverwege je eerste jaar zijn er meerdere dispuutsborrels waar je als eerstejaars lid voor uitgenodigd wordt. Uiteindelijk worden er een aantal leden gevraagd bij een dispuut en vertrekken er leden die klaar zijn met studeren. Op die manier blijven de disputen altijd bestaan! Dizkartes telt op dit moment zeven mannen- en acht vrouwendisputen.

WhatsApp_Image_2023-05-01_at_15.19.44.jpeg

Maurice - Dispuut Bufo Dignus

Beste KEI-loper,

 Een studentenvereniging: je hebt er waarschijnlijk veel over gehoord. Je hebt ze in alle soorten en maten. Traditioneel, gelijkwaardig en ga zo maar door. De KEI-week lopen heeft in mijn geval geholpen de juiste keuze te maken. Dizkartes is een vereniging waar je vanaf de eerste dag alles uit je lidmaatschap kan halen. Dit sprak mij erg aan omdat ik al wat verder in mijn studie was. Met 1100 leden is het daarnaast gezellig druk waardoor er veel georganiseerd wordt.

 In je eerste jaar maak je kennis met veel verbanden van de Vereniging. Het lijkt veel tijd te kosten maar het verloopt heel natuurlijk. Na mijn jaarclub te hebben gevormd werd ik uitgenodigd voor de dispuutsborrels van Dizkartes. Disputen bestaan uit leden van meerdere jaarlagen. Elk jaar komen er nieuwe leden bij wat ervoor zorgt dat het dispuut blijft bestaan. Je kunt het je dan ook voorstellen dat er een hele grote achterban aan oud-leden ontstaat. Natuurlijk superleuk om mee te borrelen, oudere verhalen op te halen, maar ook reuze handig voor stages of een baan.

 Dizkartes kent een verscheidenheid van disputen. Op dit moment zijn het er 15, 7 mannen- en 8 vrouwendisputen. Zelf ben ik op dit moment voorzitter van Dispuut Bufo Dignus, een traditioneel dispuut dat bourgondisch genieten en filosofie hoog in het vaandel heeft staan. Elke week spreken we af op de donderdagavond om te borrelen, te discussiëren en elkaar bakken aan te naaien (je leert snel genoeg wat dit betekent). Ook daarbuiten eten, studeren en reizen we samen. De reis met onze oud-leden naar Hamburg afgelopen najaar was een van mijn mooiste momenten tot nu toe. Volgend jaar gaan we op lustrumreis (om de vijf jaar vindt dit plaats) naar een ver land, iets waar ik erg naar uitkijk.

 Of je nou al studeert of gaat beginnen met studeren, lid worden van een vereniging heeft een enorme toegevoegde waarde voor je studententijd. Natuurlijk raad ik Dizkartes zeker aan, kom vooral een biertje drinken in de KEI-week en misschien drinken we er samen één!

 Groeten,

Maurice Kuipers

Voorzitter Dispuut Bufo Dignus

Julia - Damesdispuut Infinité

Hé jij daar! Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in disputen bij Dizkartes! Ik ben Julia en tijdens de KEI-week kun je mij herkennen aan mijn groene KEI-commissie shirt! Daarnaast ben ik ben lid van Damesdispuut Infinité. 

Wij zijn een hechte vriendinnengroep die samen veel ondernemen. Op donderdag borrelen we altijd samen voordat we naar de kroeg gaan, om daar tot diep in de nacht te dansen en vele pk’tjes te drinken, het favoriete drankje van elk Infinité-lid. Daarnaast organiseren wij elk jaar vele andere leuke activiteiten met elkaar, zoals lichtings- en kerstdiners, en gaan wij op dispuutsweekenden en vakanties om nooit te vergeten! Zo zijn wij dit jaar met 35 vrouwen op lustrumreis gegaan naar Montenegro. Ook geven wij elkaar graag mentale steun tijdens de zware uurtjes in de UB, werken we samen aan onze conditie in de sportschool, om vervolgens de dag af te sluiten met een lekker speciaal biertje (inclusief borrelplank).

Verder organiseren we activiteiten voor alle leden van Dizkartes en in de KEI week organiseren we onze welbekende Silent Dizko!

Bij Dizkartes kun je je lidmaatschap zo gek maken als je wil, dus als je naast je jaarclub en commissie op zoek bent naar nog meer, dan kan ik een dispuut zeker aanraden. Ik heb er voor gekozen om bij een dispuut te gaan en heb geen enkel moment spijt gehad van deze keuze. Kom langs in de KEI week en maak kennis met ons en met alle andere disputen!

Liefs,

Julia

Secretaris Damesdispuut Infinité


0f7fcb1e8b8e4df296b557f0e6efe1ea_2.JPG