Dizkartes kent inmiddels 21 commissies. De Commissies hebben een eigen identiteit en doelstelling die ze uitdragen aan de rest van de Vereniging. Commissies organiseren meerdere activiteiten binnen de vereniging! Ze worden aangesteld door het Bestuur. Elke commissie heeft een voorzitter, penningmeester en een aantal leden. Samen werken zij toe naar het hoogtepunt van hun commissie, dit kan variëren van het maken van de almanak tot het organiseren van ons jaarlijkse festival. Elke maandag eten zij samen, en na de vergadering ga je met z'n allen naar de kroeg om te borrelen met andere commissies. Dit zorgt voor een hechte band tussen de actieve leden! 

Maurice - Voorzitter Diescommissie

Welkom in de leukste studentenstad van Nederland! Ik kan mij nog goed herinneren dat ik voor het eerst in Groningen kwam en mij hier gelijk thuis voelde. Naast heel gezellig, is Groningen ook erg waardevol voor studenten. Zo kan je bij vele studentenverenigingen voor zowel sport als gezelligheid die je studententijd nog veel leuker maken! Maar ook op studievlak heeft Groningen veel te bieden, zo zijn er vrijwel altijd genoeg plekken in de stad om te studeren, zoals in de Universiteitsbibliotheek (UB) of één van de vele andere studieplekken of zelfs koffietentjes. Kortom een stad met waar je zowel veel plezier uit haalt en tegelijkertijd goed kan werken aan je toekomst!


Zelf zit ik bij studentenvereniging A.S.V. Dizkartes, wat voor mij één van de beste beslissingen is geweest in mijn studententijd. Studentenverenigingen verschillen van studieverenigingen op een paar punten. Zo zijn studentenverenigingen vaak informeler dan studieverenigingen en leer je snel veel mensen kennen. Bij Dizkartes zelf vorm je bijvoorbeeld een jaarclub wat bestaat uit 10-15 mensen, waarmee je elke woensdag bij elkaar komt om het gezellig te hebben en daarna naar de kroeg gaat waar iedereen van de vereniging samenkomt.

Naast een jaarclub is er natuurlijk nog veel meer te doen bij Dizkartes. Zo zijn er vele commissies die de vereniging draaiende houden en zijn er ook vele disputen waarbij aangesloten kan worden. Zelf zit ik namelijk bij een dispuut en ben ik daarnaast ook voorzitter van de Diescommissie, een feest wat je zeker niet wilt missen! Tijdens de Dies Natalis viert Dizkartes haar verjaardag uitbundig. Afgelopen jaar heb ik samen met 9 andere leden de dies georganiseerd. We kregen als commissie de ruimte om onze ideeën uit te werken wat resulteerde in een vierdaags feest met afsluitend een gala waar ‘Turfy Gang’ kwam optreden.

Tijdens de dies wordt de vereniging onherkenbaar versiert en zijn er extra lange openingstijden. Dit jaar was het thema ‘Extase’ waarin de zalen van de kroeg werden omgetovert tot een festivalterrein. Leden waanden zich in ‘The Matrix’ om vervolgens middenin het heelal te staan én af te sluiten in een heus circus. Voor ons was toch wel het hoogtepunt dat we de hele stad konden laten zien dat we jarig waren met een steiger van ruim 7 meter hoog voor onze kroeg (inclusief bar)!


Zelf hebben we naast alle positieve reacties erg veel geleerd van de commissie. Je ontwikkelt jezelf bijvoorbeeld op organisatorisch en financieel vlak en leert hoe zaken in de praktijk uitpakken ten opzichte van de stof die je leert op je studie. Maar het leukste is toch wel dat je een hechte groep wordt waar nieuwe vriendschappen uit ontstaan met mensen die je tot voor kort nog helemaal niet zo goed kende. Mocht je lid worden van Dizkartes raad ik je dan ook zeker aan om een commissie te gaan doen, het zal je niet teleur stellen. Helaas is er komend jaar geen Dies, maar niet getreurt... Dizkartes viert in 2025 haar 35 jarige bestaan wat nog veel groter zal zijn.
​​​​​​​Wellicht zie ik je daar?

WhatsApp_Image_2024-06-23_at_17.28.51.jpeg
Dies commissie 23