Een dispuut is een verticaal verband waar leden uit verschillende jaarlagen binnen de Vereniging op donderdag samen komen. Ze hebben een eigen identiteit en doelstelling die ze uitdragen aan de rest van de Vereniging. Ook organiseren ze hun eigen activiteiten en feesten. Halverwege je eerste jaar zijn er meerdere dispuutsborrels waar je als eerstejaars lid voor uitgenodigd wordt. Uiteindelijk worden er een aantal leden gevraagd om zich aante sluiten bij een dispuut en vertrekken er leden die klaar zijn met studeren. Op deze manier blijven de disputen altijd bestaan! Dizkartes telt op dit moment zeven mannen- en acht vrouwendisputen.

Sierd - Dispuut Despinoza

Beste KEI-loper,


Een studentenvereniging: je hebt er waarschijnlijk veel over gehoord. Je hebt ze in alle soorten en maten. Traditioneel, gelijkwaardig en alles wat je maar kan bedenken. De KEI-week heeft in mijn geval geholpen de juiste keuze te maken, namelijk Dizkartes. Ik was meteen overtuigd om lid te worden door de gezelligheid. Door de 1100 leden is het altijd gezellig druk en wordt er veel georganiseerd. Een ander voordeel is dat je vanaf dag één zelf mag weten hoe actief je bij de vereniging gaat zijn, je kan dit zelf afstemmen op je studie.


In je eerste jaar maak je kennis met veel verbanden van de Vereniging. Het lijkt veel tijd te kosten maar het verloopt heel natuurlijk. Na mijn jaarclub te hebben gevormd werd ik uitgenodigd voor de dispuutsborrels van Dizkartes. Disputen bestaan uit leden van meerdere jaarlagen. Elk jaar komen er nieuwe leden bij wat ervoor zorgt dat het dispuut blijft bestaan. Je kunt het je dan ook voorstellen dat er een hele grote achterban aan oud-leden ontstaat. Natuurlijk heel gezellig om mee te borrelen, oudere verhalen op te halen, maar ook reuze handig voor stages of een baan.


Dizkartes kent een verscheidenheid aan disputen. Op dit moment zijn het er 15, 7 mannen- en 8 vrouwendisputen. Zelf ben ik op dit moment voorzitter van Dispuut Despinoza, een traditioneel dispuut dat gezelligheid en persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel heeft staan. Elke week spreken we af op de donderdagavond om te borrelen, bij te praten, te discussiëren en flink partij te maken. Ook daarbuiten sporten, studeren en reizen we samen. De lustrumreis met 50 man naar Turkije twee jaar geleden was het mooiste wat ik tot dusver heb meegemaakt bij Dispuut Despinoza.

Ook het lustrumdiner waar we inclusief aanhang met 100 man waren was een fantastische avond om nooit te vergeten.
Of je nou al studeert of gaat beginnen met studeren, lid worden van een vereniging heeft een enorme toegevoegde waarde voor je studententijd. Daarom raad ik Dizkartes zeker aan, kom vooral langs om een biertje te drinken in de KEI-week en misschien drinken we er samen één!

Groeten,
Sierd Visser

WhatsApp_Image_2024-06-23_at_17.27.48.jpeg
Dispuut Despinoza

Tessel - Damesdispuut Silene Noctie Flora

Hey! Wat tof dat je meer wilt weten over disputen bij Dizkartes! Ik ben Tessel, voorzitter van Damesdispuut Silene Nocti Flora, en ik vertel je graag wat meer over ons dispuut.

Silene Nocti Flora (kortweg Silene), opgericht op 23 februari 1999, is niet meer weg te denken van de kroeg. Onze naam betekent nachtkoekoeksbloem, een bloem die ’s nachts tot bloei komt, net als wij! Ons motto is dan ook: Carpe Noctem!

Bij een dispuut komen er elk jaar nieuwe mensen bij, waardoor we blijven bestaan. In een korte tijd worden je kringen uitgebreid en maak je connecties voor het leven. Met 93 leden, waarvan 24 actief, vormen wij nu een hechte groep. Samen hebben we iedere donderdag dispuutsavond: samen eten en naar de kroeg. Daarnaast organiseren we allerlei activiteiten voor onze leden zoals oudledendagen, kerstdiners, dispuutsweekenden, mixen met andere disputen, toernooien in andere steden, onvergetelijke dispuutsreizen, en ga zo maar door. Zo blijven onze oudleden ook altijd betrokken. Dit jaar vieren we zelfs ons lustrum! Waarbij we onze lustrumborrel en ons lustrumdiner al gevierd hebben, maar een lustrumreis en lustrumfeest nog aankomend jaar in ons verschiet liggen.

Bovendien wonen negen Silenes samen in vier huizen, waardoor we ook buiten de dispuutsavonden regelmatig samen zijn om te studeren, sporten, of gewoon te ontspannen.

Bij Dizkartes kun je je lidmaatschap zo dynamisch maken als je zelf wilt. Ik ben zelf erg actief geweest met mijn jaarclub en meerdere commissies, maar een dispuut biedt een extra laag aan je studentenleven die je niet wilt missen. Mijn tijd bij Silene heeft me onvergetelijke vriendschappen en ervaringen gebracht. Kom langs in de KEI-week en leer zelf de disputen van Dizkartes kennen!

Tot snel!
Tessel
Voorzitter Silene Nocti Flora


2eb911df-2a43-4999-ac92-b9251d304ab4.jfif
Dispuut Silene Nocti Flora